Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Bigos polski
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 852 osób.

Przepis dodał(a): Daniela
[2007-07-10]
 
Sposób przygotowania:
Kapustę kwaszoną pokrajać drobno, zalać małą ilością wrzącej wody i gotować 1 godz.
do miękkości.
Kapustę świeżą poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, gotować razem z rozdrobnionymi grzybami około 40 min.
Mięso wieprzowe i cielęcinę opłukać, odcisnąć z wody, osolić, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Włożyć razem z boczkiem do kapusty kwaszonej, dusić do miękkości około 40 min.
Słoninę pokrajać w kostkę, stopić.
Skwarki dodać do bigosu.
Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebulą.
Cielęcinę, mięso wieprzowe i boczek wyjąć z kapusty.
Kapustę świeżą połączyć z kwaszoną i zagęścić zasmażką.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać na plasterki.
Wieprzowinę, cielęcinę, boczek pokrajać w kostkę i razem z kiełbasą włożyć do kapusty, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i jesli trzeba cukrem, zagotować.
Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy.
Można dodawać różne pieczenie z dziczyny, drób pieczony itp.
Ogromnie podnosi smak bigosu dodatek czerwonego wina.
   
Składniki:
40 dkg kapusty kwaszonej,
40 dkg kapusty cukrowej (świeżej),
20 dkg wieprzowiny bez kości,
20 dkg cielęciny,
25 dkg kiełbasy,
10 dkg boczku wedzonego,
3 dkg tłuszczu,
5 dkg słoniny,
5 dkg cebuli,
2 dkg grzybków suszonych,
5 dkg koncentratu pomidorowego,
2 dkg mąki,
sól,
pieprz,
cukier,
ziele angielskie,
liść laurowy
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Bigos polski

 

22_11