Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Befsztyk z polędwicy wołowej
  Ocena: (2.1 pkt.) Oceniało 413 osób.

Przepis dodał(a): Zosia
[2007-06-23]
 
Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyścić, wykrawając błony, umyć, osuszyć.
Pokrajać na 4 porcje (w poprzek włókien), lekko zbić tłuczkiem, uformować okrągłe befsztyki.
Każdą porcję oprószyć pieprzem i posmarować po obu stronach oliwą.
Usmażyć wkładając na patelnię do smażenia bez tłuszczu.
Zrumienić po obu stronach, posolić.
Patelnię przykryć i trzymać kilka minut na małym ogniu, żeby befsztyki "doszły".
Są amatorzy polędwicy podawanej bezpośrednio po obrumienieniu, wówczas uzyskamy befsztyki tzw.
krwiste - czerwone na przekroju.
Usmażone befsztyki ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć wiórkami chrzanu.
Na każdej porcji położyć 1/2 krążka cytryny lub pomidora.
Podawać z frytkami (smażonymi bez tłuszczu) i z warzywami gotowanymi (kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony) lub z zieloną sałatą czy surówką z pomidorów.
   
Składniki:
chrzan - 5 dag
cytryna - 5 dag
oliwa - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
polędwica wołowa - 50 dag
sól - 1 łyżeczka
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dania Mięsne - Przepis na Befsztyk z polędwicy wołowej

 
Telewizory
22_1