Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ptysie z kremem
  Ocena: (1.5 pkt.) Oceniało 91 osób.

Przepis dodał(a): Marysia
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Na ciasto zagotować szklankę wody z tłuszczem i solą.
Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę, stale mieszając, dodać jajo, schłodzić.
Ucierając dale) dodać pozostałe jaja.
Wypełnić szprycę z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
Blachę natłuścić i przykryć pergaminem.
Wycisnąć z połowy ciasta 8 kleksów.
Piec około 15 minut w temperaturze 200 °G.
Upieczone ciastka przeciąć na pół.
Z resztą masy postąpić tak samo.
Utrzeć twarożek z cukrem, cukrem waniliowym i śliwowicą.
Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę, wymieszać.
Połowę ptysiów wysmarować musem śliwkowym.
Napełnić szprycę kremem, wycisnąć na mus.
Utrzeć cukier puder z 3 łyżkami wody oraz cynamonem.
Przykryć krem górną warstwą ptysiów, polać lukrem.
   
Składniki:
7 czubatych łyżek mąki
5 płaskich łyżek masła
3-4 jaja
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
25 dkg twarożku
1 pojemnik śmietany kremówki (20 dkg)
15 dkg musu śliwkowego
5 czubatych łyżeczek cukru pudru
4 czubate łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki śliwowicy
1 łyżka cynamonu
4 łyżeczki żelatyny
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasteczka - Przepis na Ptysie z kremem

 
Telewizory
17_4