Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pierniki miodowe
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 178 osób.

Przepis dodał(a): Ilona
[2007-07-26]
 
Sposób przygotowania:
Miód rozpuścić w garnuszku, utrzeć z cukrem i jajem.

Mąkę zmieszać z przyprawami (cynamon, utarte go?dziki).

Dodać mąkę do miodu, wyrobić ciasto, rozwałkować.
Wycinać z niego serca, pomalować je glazurą, udekorować rodzynkami.

Piec na jasny kolor.

Glazurę przyrządza się następująco: ubić białko na bardzo sztywną pianę, następnie ucierając ją dodawać powoli 10 dag cukru pudru.

Dodać cukier waniliowy, łyżeczkę kakao lub więcej, a także trochę soku czy galaretki z czarnych porzeczek (glazura będzie wówczas czerwona lub różowa).

Napełnić glazurą tubkę z grubego papieru pergaminowego i wyciskając ją - dekorować ciastka czy pierniczki kreskami, kropkami lub innym wzorkiem.
   
Składniki:
25 dag mąki
12 dag miodu
10 dag cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu i go?dzików
rodzynki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasteczka - Przepis na Pierniki miodowe

 
Telewizory
17_20