Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Makaroniki holenderskie
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 7 osób.

Przepis dodał(a): Paweł
[2009-08-28]
 
Sposób przygotowania:
Wyłożyć dwie blachy papierem ryżowym.W misce ubić sztywna pianę z białek, wsypać cukier i migdały, ostrożnie wymieszać.Przełożyć masę do woreczka do dekorowania z nakładką o średnicy 1 cm i wyciskać na papier makaroniki długości około 7,5 cm, pozostawiając miedzy nimi przerwy, żeby mogły wyrosnąć podczas pieczenia.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż będą złociste.Przełożyć na metalową kratę, aby wystygły.
Usunąć papier wystający wokół brzegów.
Roztopić czekoladę i zanurzać w niej spód każdego makaroniku.
Odkładać na arkusz pergaminu i zostawić, aby czekolada stężała.
Resztą czekolady oblać makaroniki z wierzchu.
Podawać, gdy czekolada stwardnieje.
   
Składniki:
-papier ryżowy
-2 białka
-225g cukru
-175g mielonych migdałów
225g czekolady deserowej
Uwagi:
RADA KUCHARZA:
Papier ryżowy jest jadalny, wystarczy więc odłamać wystające kawałki, zanim zanurzymy makaroniki w czekoladzie.

WARIANT:
Do tych ciasteczek najczęściej dodaje się zmielone migdały, ale można je zastąpić zmielonymi orzechami, na przykład laskowymi.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasteczka - Przepis na Makaroniki holenderskie

 

17_22