Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Jagodzianki
  Ocena: (4.1 pkt.) Oceniało 13 osób.

Przepis dodał(a): £ucja
[2007-07-10]
 
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru, ciepłym mlekiem, rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Jagody opłukać, wymieszać z połową cukru.
Masło stopić.

Jajka utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, przesiać mąkę.
Wyrobić ciasto, dodać pod koniec wystudzone masło.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.

Z ciasta uformować wałek, pokroić w krążki.
Spłaszczyć, nałożyć jagody, zlepić kulki.
Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze.

¯ółtko rozrzedzić odrobiną wody, posmarować wierzch bułeczek.
Posypać cukrem.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec 20-25 minut w temp.
180 st.C.
   
Składniki:
2 dag drożdży
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/4 kostki masła
20 dag jagód
żółtko
tłuszcz do blachy
łyżka cukru pudru
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasteczka - Przepis na Jagodzianki

 

17_6