Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Faworki domowe
  Ocena: (4.8 pkt.) Oceniało 3572 osób.

Przepis dodał(a): Emila
[2007-07-20]
 
Sposób przygotowania:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu lub alkoholu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi.
Zagniatać, aż wytworzą się w nim pęcherzyki powietrza, a potem odstawić na 1-2 godz.
Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm.
Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez otwór.


Wkładać faworki na mocno rozgrzany tłuszcz (jego powierzchnia powinna lekko drgać, ale nie powinien dymić).
Gdy się zrumienią, przewracać je na drugą stronę.
Po usmażeniu układać na bibule lub papierowym ręczniku, by ociekły z tłuszczu.
Rozkładać faworki warstwami na półmiskach i oprószać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
   
Składniki:
2 szklanki mąki
jajo
2-3 żółtka
2 łyżki miękkiego masła
1/3 szklanki śmietany
2 łyżki cukru pudru
łyżka octu 6-proc. albo 2 łyżki rumu lub winiaku
szczypta soli
po 40 dag smalcu i oleju do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasteczka - Przepis na Faworki domowe

 
Telewizory
17_18