Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Czarno-białe ciasteczka
  Ocena: (4.6 pkt.) Oceniało 39 osób.

Przepis dodał(a): Anna
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Zagnieść osobno obydwa ciasta i włożyć do lodówki na około 3 godziny.


Na wysmarowaną tłuszczem blachę zetrzeć na tarce ciemne ciasto, równomiernie rozłożyć, lekko przyklepać, wyrównując powierzchnię.
Posmarować cienko marmoladą i przykryć warstwą startego jasnego ciasta.
Znów lekko przycisnąć i wyrównać dłonią.


Piec około 35 minut w temperaturze 195 st.
C.
Jeszcze ciepłe pokroić na kwadraciki o boku około 3 cm.


Takie ciasteczka można przechowywać 2-3 tygodnie w blaszanej puszce.
   
Składniki:
Ciasto białe:
1 czubata szklanka mąki pszennej
2 żółtka
10 dag masła
2 łyżki cukru pudru

Ciasto czarne:
1 czubata szklanka mąki pszennej
2 żółtka
10 dag masła
1 łyżka śmietany
1 czubata łyżka kakao
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do przełożenia:
1 słoik marmolady wielowocowej
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasteczka - Przepis na Czarno-białe ciasteczka

 
Telewizory
17_5