Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Babeczki śmietankowe
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 150 osób.

Przepis dodał(a): Zenia
[2007-07-16]
 
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i pozostawić przykryte na 30 minut.
Rozwałkować na grubość 2 cm i wylepić nim foremki.
W tym celu ustawić małe foremki do babeczek jedna koło drugiej.
Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść na foremki.
Przycisnąć ciasto ręką, odciąć skrawki i ugnieść ręką w foremkach, by dobrze przylegało do ścianek.
Skrawki i pozostałe ciasto rozwałkować i wylepić dalszą porcję foremek.
Babeczki napełnić kremem śmietankowym, przykryć cienką warstwą ciasta i piec 20-30 minut w gorącym piekarniku.
Przygotowanie kremu.
Do mleka wbić żółtka i jajo, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy i zagotować mieszając, tak aby masa nie przypaliła się.
Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać masło i wymieszać.
Po ostudzeniu napełnić kremem babeczki.
   
Składniki:
ciasto:
30 dag mąki,
10 dag cukru pudru,
20 dag masła,
1 żółtko.

krem:
1/2 I mleka,
1 jajo,
2 żółtka,
1 paczka cukru waniliowego,
15 dag maki,
10 dag masła.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasteczka - Przepis na Babeczki śmietankowe

 

17_13