Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Skubaniec - kruche ciasto z owocami
  Ocena: (2.9 pkt.) Oceniało 227 osób.

Przepis dodał(a): Dotka
[2007-06-22]
 
Sposób przygotowania:
Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj makę z zimnym masłem, zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia.
Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę.
Na cieście ułóż owoce.
Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć.
Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce.
Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto.
Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę.
Piecz 40 minut w temp.
160-170°C.
   
Składniki:
1/2 kg mąki
30 dag masła
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1.5 kg dowolnych owoców (truskawek; wiśni; rabarbaru; jagód; jabłek itd.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Kruche - Przepis na Skubaniec - kruche ciasto z owocami

 

13_1