Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sękacz
  Ocena: (2.9 pkt.) Oceniało 191 osób.

Przepis dodał(a): Marlena
[2007-07-23]
 
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z posiekaną na kawałki margaryną, dodać jajko i żółtko oraz śmietanę i wymieszać.
Włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa orzechowa:
Rozpuścić kostkę masła, dodać szklankę cukru, mleko, miód i posiekane orzechy.
Gotować na małym ogniu ok.
5 minut ciągle mieszając.
Ciasto wyłożyć na blachę, lekko podpiec w piekarniku w temperaturze 150 st.
ok.
10 minut, wyjąć i rozłożyć na nim masę orzechową i ponownie włożyć do piekarnika.
Piec wszystko ok.
15 minut w temperaturze 150 stopni przez 15 minut.
   
Składniki:
cukier - 1 szklanka
jajko - 1 szt
margaryna - 1/2 kostki
masło - 1 kostka
mąka - 1,5 szklanki
miód - 2 łyżki
mleko - 3 łyżki
orzechy włoskie - 30 dag
śmietana kwaśna - 2 łyżki
żółtko - 1 szt
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Kruche - Przepis na Sękacz

 
Telewizory
13_6