Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Mazurek czeloladowy na kruchym cieście
  Ocena: (4.2 pkt.) Oceniało 16 osób.

Przepis dodał(a): Milena
[2007-06-28]
 
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, sól, masło i posiekać "na piasek".
Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i odłożyć na ok.
2 godziny do schłodzenia.
Ochłodzone ciasto rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec lekko w piecu, aby nieco pożółkło.

Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać rozgrzaną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę.
Dobrze utartą masę zmieszać z rodzynkami i posiekanymi migdałami, rozciągnąć na lekko podpieczonym cieście.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec powoli ok.
20 minut.
Po ostudzeniu przybrać mazurek różami z ciasta, migdałami, orzechami.
   
Składniki:
CIASTO: 250 g mąki,
180 g masła,
100 g cukru pudru,
2 żółtka,
szczypta soli

MASA: 4 jajka,
250 g cukru,
250 g czekolady,
120 g mąki,
120 g grubo posiekanych orzechów laskowych,
100 g rodzynków

orzechy, migdały
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Kruche - Przepis na Mazurek czeloladowy na kruchym cieście

 

13_4