Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ciasto kruche ze śliwkami
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 729 osób.

Przepis dodał(a): Renia
[2007-07-05]
 
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, żółtek, połowy cukru, proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
Oddzielnie zawinąć w folie 1/3 i 2/3 ciasta, włożyć na godzinę do lodówki.
Dużą tortownicę wysmarować masłem, obsypać otrębami, wylepić wiekszą częścią ciasta, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika.
Trzymać do czasu zrumienienia ok.
10 min.
Wyjąć, poukładać wydrylowane śliwki skórką do ciasta.
Ubić pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier, wylać na ciasto, zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta i włożyć do piekarnika na ok.
20 minut.
Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami.
   
Składniki:
2 szklanki mąki (pół na pół pszennej i żytniej)
kostka masła
dwa jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
około kg śliwek
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Kruche - Przepis na Ciasto kruche ze śliwkami

 

13_5