Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Drożdżowiec z orzechami
  Ocena: (3.6 pkt.) Oceniało 13 osób.

Przepis dodał(a): Weronika
[2007-07-10]
 
Sposób przygotowania:
Do mąki wbić jaja, dodać cukier, masło, proszek do pieczenia i wlać drożdże rozpuszczone w śmietance.
Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki, i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Przygotować masę orzechową.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i aromat.
Wsypać zmielone orzechy i starannie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.
Każdą rozwałkować na dość gruby placek, posmarować połową kremu, zrolować, zawinąć w pergamin do pieczenia ciast, ułożyć w formie.
Piec 40 min.
w temp.
180 - 200°C, po czym wystudzić.
Zdjąć pergamin i posypać ciasto cukrem pudrem.
   
Składniki:
Ciasto:
60 dkg mąki,
4 dkg drożdży,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kremówki,
15 dkg masła,
3 jaja.

Masa orzechowa:
30 dkg orzechów,
20 dkg cukru pudru,
4 białka,
kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Drożdżowe - Przepis na Drożdżowiec z orzechami

 

14_3