Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ciasto Marmurkowe
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 5 osób.

Przepis dodał(a): Karolina
[2009-08-28]
 
Sposób przygotowania:
Białka jajek ubić z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem na sztywną pianę.
Drożdże rozpuścić w mleku, żółtka wymieszać na jednolitą masę, margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, rozpuszczoną margarynę, mleko z drożdżami oraz żółtka -> dokładnie wyrobić ciasto ręką lub drewnianą pałką.
Gdy ciasto jest dobrze wyrobione dodać ubite białka i znów dokładnie wyrobić.
Na końcu do wyrobionego ciasta dodajemy kakao ale nie mieszamy go dokładnie by ciasto było dwukolorowe (mieszamy delikatnie łyżką).
Czekamy 20 minut aż ciasto wyrośnie (można je postawić w ciepłym miejscu).
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni C, 30 minut.
   
Składniki:
2 jajka
mały cukier waniliowy
200 ml mleka
większa połowa szklanki cukru
3 dkg drożdży
0,5 kg mąki
pół kostki margaryny
Uwagi:
Do ciasta można dodać mielone orzechy laskowe.
Ciasto pieczone w 190*C piekę w opcji "góra dół".
Jeśli chcemy piec ciasto na "termoobiegu" to zmniejszamy temperaturę.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Drożdżowe - Przepis na Ciasto Marmurkowe

 
Telewizory
14_6