Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 273 osób.

Przepis dodał(a): Kamila
[2008-09-23]
 
Sposób przygotowania:
Drożdże należy utrzeć z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka.
Pozostałe mleko, margarynę i cukier podgrzewać az się rozpuszczą a następnie ostudzić.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem waniliowym.
Dodać mleko z cukrem, żółtka i rozczyn drozdzy.
Wyrobic ciasto i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

Blache nasmarować tłuszczem, wyłożyć na nią ciasto i posmarować białkiem.
?liwki umyć, wyrdylować,poprzekrajać na pół wzdłuż i poukładać na wierzchu cista.
Piec około godziny w temperaturze 180\'C
Otudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
   
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
700g śliwek
125g margaryny
3 zółtka
1 białko
40g drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do posmarowania formy
cukier puder do posypania
Uwagi:
brak
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Drożdżowe - Przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 
Telewizory
14_5