Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ciasto drożdżowe z grzybami
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Marzena
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Farsz:
Cebulę pokrojoną usmażyć na maśle.Grzyby ugotować w osolonej wodzie( ok.
10 min).Po ostudzeniu cebule i grzyby przepuścić przez maszynkę.Farsz dobrze wymieszać, w razie potrzeby dosolić, dodać pieprzu.


Ciasto:
?mietanę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników( 1 jajko zostawić na koniec), wyrobić ciasto, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm.
Na środek kwadratu dać farsz, kwadrat złożyć po przekątnej.
Powstaną trójkąty.
W celu lepszego sklejenia brzegów ciasta przed złożeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem.
Uformowane trójkąty ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować resztą jajka.
Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 do 200 stopni przez 20 min.
   
Składniki:
Farsz grzybowy:
10 dkg suszonych grzybów,
4 duże cebule,
masło.

Ciasto:
500 g mąki,
160 g masła,
4 łyżki śmietany ( gęstej),
4 dkg drożdży,
4 jajka,
szczypta soli.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Drożdżowe - Przepis na Ciasto drożdżowe z grzybami

 

14_4