Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Babka drożdżowa kokosowa
  Ocena: (3.3 pkt.) Oceniało 7 osób.

Przepis dodał(a): Emi
[2007-06-28]
 
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 100 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podwoi objętość dodać żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, esencję i szczyptę soli i wyrabiać aż utworzą się pęcherzyki.
Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki stopniowo wlewać roztopione masło i krótko wyrobić.
Formę na babkę wysmarować masłem i napełnić ciastem.
Odstawić do po nownego wyrośnięcia.
Babkę piec w temperaturze 180° C około 50 minut.
Rozetrzeć cukier z rumem i sokiem z cytryny, a następnie z masłem i polukrować przestudzoną babkę.
Na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
   
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
20 g drożdży
75 ml mleka
70 g cukru
50 g masła
3 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
2 krople esencji kokosowej
szczypta soli
100 g wiórków kokosowych

Lukier:
200 g cukru pudru
3 łyżki rumu
sok z cytryny
1 łyżka stopionego masła
50 g wiórków kokosowych
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Drożdżowe - Przepis na Babka drożdżowa kokosowa

 

14_2