Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Tort czekoladowy
  Ocena: (4.1 pkt.) Oceniało 297 osób.

Przepis dodał(a): Asia
[2007-07-06]
 
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek.
Ucieramy żółtka z cukrem (najlepiej na parze, wtedy cukier szybciej się roztopi), dodajemy sok z cytryny.

Do innego naczynia wsypujemy niepełną szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia.
Mieszamy.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
Do białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy.
Do tego dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i bułka tartą na dnie.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok.
45 min.

Krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, kakao i zapach.
Miksujemy.

Przygotowujemy poncz: wszyskie składniki łączymy razem, dodając alkohol wg uznania.
Wyjdzie tego sporo, więc nie trzeba zużywać do nasączania wszystkiego.
Ja w trakcie przygotowywania troszkę go podpijam dla humoru.

Biszkopt dzielimy na 3 części.
Pamiętajmy, aby górną część dać w środek, a środkową na górę! Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem.
Wierzch i boki tortu smarujemy kremem.
Na koniec posypujemy wierzch i boki czekoladą z lodówki (!), startą na tarce.
Wkładamy do lodówki.
   
Składniki:
Biszkopt ciemny:
6 jaj
niepełna szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Krem:
2 opakowania masła roślinnego 250 gr (najlepsze w kubeczkach)
3 żółtka
1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)
4 czubate łyżki kakao
1 zapach rumowy lub arakowy (dla mnie lepszy z arakiem)

Poncz:
1i 1/2 szklanki przegotowanej wody
6 łyżeczek cukru
1/2 szklanki cytryny
spirytus lub wódka wg uznania

powidła śliwkowe
czekolada gorzka do posypania
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Czekoladowe - Przepis na Tort czekoladowy

 
Telewizory
11_3