Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Czekoladowiec
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 819 osób.

Przepis dodał(a): Helena
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Po uprzednim połamaniu czekolad na drobne kawałki oraz posiekaniu w ten sam sposób masła;
-Przygotowujemy „kąpiel wodną” na parze rozpuszczając w misce nad garnkiem z wrzącą wodą czekoladę oraz masło ciągle mieszając, aby czekolada nie przywarła.
Następnie pozostawiamy rozpuszczoną masę do ostygnięcia pilnując jednak, aby zbytnio nie zgęstniała;
-Mikserem (malakserem) ucieramy jajka dodając stopniowo cukier, a następnie mąkę.
Gdy to wszystko utrze się na puszystą, jednolitą masę sukcesywnie wmiksowujemy do niej wystudzoną masę czekoladowo–maślaną;
-Kiedy obydwie masy ładnie się nam połączą, wówczas dodajemy parę kropel olejku pomarańczowego.
Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy lub bakalie delikatnie mieszając.

Ciasto pieczemy w foremce o wymiarach 60 cm x 45 cm uprzednio wysmarowanej masłem.
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 18–20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 200 C.
Po ostygnięciu ciasta możemy je udekorować bitą śmietaną.
Następnie kroimy naszego Czekoladowca na kwadraty.
   
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolad),
1 kostka masła,
6 jajek,
30 dag cukru,
10 dag mąki,
4 – 5 kropli olejku pomarańczowego,
5 dag siekanych orzechów włoskich (mogą być też inne bakalie, np. migdały, rodzynki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Czekoladowe - Przepis na Czekoladowiec

 

11_4