Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ciasto czekoladowe babci
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 57 osób.

Przepis dodał(a): Kaśka
[2007-06-22]
 
Sposób przygotowania:
1.
Włożyć masło, cukier puder, jajka i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.

Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.

2.
Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, ucierając.

Podzielić ciasto na cztery części, wyłożyć na natłuszczone i wyłożone papierem do pieczenia tortownice o średnicy 22 cm.

Piec 25 minut (sprawdzić patyczkiem).

Wyłożyć ciasta na druciane siatki do ostygnięcia.

3.
Aby zrobić krem, włożyć czekoladę i masło do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zdjąć naczynie z rondla.

Dodać cukier puder i śmietanę.

Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

4.
Położyć jeden krążek ciasta na ozdobnym talerzu, posmarować dżemem i kremem.

Przykryć drugim krążkiem ciasta, dżemem i kremem.

Położyć podobnie pozostałe warstwy.

Zakończyć warstwą ciasta.

Wierzch i boki posmarować kremem.
   
Składniki:
110 g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 1/2 szklanki mąki
1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
1 szklanka maślanki

Krem czekoladowo-śmietanowy
1 1/4 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
110 g posiekanego masła
3 szklanki przesianego cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka dżemu malinowego
Uwagi:
Polecam to ciasto. Sama je piekłam na imieniny męża i wszystkim bardzo smakowało.
Naprawdę pycha!
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Czekoladowe - Przepis na Ciasto czekoladowe babci

 
Telewizory
11_1