Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Babka czekoladowa
  Ocena: (3.7 pkt.) Oceniało 22 osób.

Przepis dodał(a): Karol
[2007-06-22]
 
Sposób przygotowania:
Jajka i cukier ubijać do piany, nadal ubijając wsypać wymieszane z proszkiem i kakao,obydwie mąki.
Na końcu wlewać stopniowo gorącą margarynę.
Jeszcze chwilkę razem ubijać po czym wylać ciasto do formy wysmarowanej i natłuszczonej.
Piec od 1 - 1.5 h to zależy od piekarnika, ale ciasto musi być suche.
Wyjąc z formy po przestudzeniu i polać polewą.

Polewa: rozpuścić masło, dodać cukier - zagotować.
Wsypać kakao i wlać wodę.
Gotować aż masa zacznie gęstnieć wtedy udekorować ciasto.
   
Składniki:
Ciasto:
5 jajek,
1 szkl. mąki,
0.5 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
1.5 szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
aromat rumowy.

Polewa:
3 czubate łyżki masła,
2 łyżki kakao,
0.5 szkl. cukru,
1 szkl. wody.
Uwagi:
brak
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Czekoladowe - Przepis na Babka czekoladowa

 

11_2