Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Tort truskawkowy
  Ocena: (4.2 pkt.) Oceniało 33 osób.

Przepis dodał(a): Aga
[2007-06-22]
 
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w około 0,3 l garnuszku

Ciasto: białka ubić, dodawać powoli cukier.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet - wymieszać.
To dać do piany, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.


Krem: zagotować mleko z cuekrem waniliowym.
¯ółtka utrzeć z cukrem pudrem, mąkami i wlać na gorące mleko stale mieszając aż do zgęstnienia.
Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć masło dodając po troszku zimnego kremu, ciągle ucierając aż masa stanie się puszysta.

Przekroić ostudzony biszkopt.
Na jedną część nałożyć krem,lekko powbijać połówki truskawek (oczywiście bez szypułek) :) na truskawki drugą częśc ciasta i kremem posmarować cały placek , na wierzch kolejna warstwa truskawek i na to lekko tężejąca galaretka.
   
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kartfoflanej
6 jajek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki octu
1 szklanka cukru

Krem:
5 żółtek
10 łyżek cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 l mleka
cukier waniliowy
30 dkg masła

1 kg truskawek
galaretka do dekoracji
Uwagi:
Mam nadzieję, że będzie smakował.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Tort truskawkowy

 
Telewizory
15_1