Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

tort smietankowy
  Ocena: (2.6 pkt.) Oceniało 9 osób.

Przepis dodał(a): angelfree
[2009-05-16]
 
Sposób przygotowania:
do miski wbijamy całych 6 jaj i miksując je dodajemy po trochu szklankę cukru pudru (ubijamy tak długo aż zrobi się jasna masa) do tejże masy dodajemy mąkę tortową,ziemniaczaną,proszek do pieczenia i również miksujemy ale na minimalnych obrotach ok 1 min.
Wlewamy masę do tortownicy o śr 26cm wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przez pierwsze 10 min pieczemy biszkopt w tept 180 st , a następnie zmniejszamy do 160 st.
i pieczemy przez nastepne 10-15 min.Jak już się zabrązowi to wyłączmy piekarnik i zostawiamy do ostygnięcia(nie uchylamy piekarnika by nie opadł biszkopt)

Biszkopt kroję na 3 części zazwyczaj na 2 dzień.
Każdy ze spodów nasączamy ponczem (przelać sam sok z brzoskwiń do dzbanka dodając pół szkl wody i sok z cytryny do smaku)
Na każdą z warstw nakładamy grubo masy śmietanowej(do miski wlać wszyskie schłodzone śmietanki 30% i w trakcie ubijania dodać 2 opakowania masy smietanowej),a na tą masę układamy pokrojoną w cienkie plastry brzoskwinię.

Na koniec robimy krem śmietankowy lub waniliowy i dekorujemy tort (jedno opakowanie kremu smietankowego ubijamy z 250ml schłodzonego mleka)
   
Składniki:
biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz do nasączenia tortu:
-duża puszka brzoskwiń
-pół szklanki przegotowanej wody(leniej)
-sok z cytryny

masa śmietankowa:
4 kartoniki słodkiej śmietanki 30%
2 opakowania masy smietanowej dr otkera
1 opakowanie kremu waniliowego lub śmietankowego
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na tort smietankowy

 

15_22