Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Tort rafaello z konfiturą wiśniową
  Ocena: (4.2 pkt.) Oceniało 30 osób.

Przepis dodał(a): Amelka
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Ostudzić i podzielić na połowę.
Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (do przegotowanej wody dodać sok z cytryny, aromat arakowy, całość wymieszać).


Z ½ litra śmietany odlać ½ szklanki i dodać do niej pokruszoną białą czekoladę, całość lekko podgrzać, aż czekolada się rozpuści, i ostudzić.
Resztę śmietany ubić ze „?nieżkami”, następnie dodać pokruszone biszkopty, kokos i rozpuszczoną czekoladę.
Delikatnie wymieszać.
¼ masy odłożyć, a do pozostałej dodać płatki migdałowe.


Jedną część biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową, na nią położyć masę z migdałami, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu.
Wierzch i boki tortu posmarować masą bez płatków migdałowych.
Tort udekorować bezami i płatkami migdałowymi.


Schłodzić w lodówce.
   
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
¾ szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
aromat arakowy
Masa rafaello:
½ litra śmietany 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku “?nieżki”
paczka biszkoptów (ok. 15 dag)
20 dag kokosu
10 dag płatków migdałów
20 dag białej czekolady
Ponadto:
konfitura wiśniowa
5 dag płatków migdałowych
3 dag bezy
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Tort rafaello z konfiturą wiśniową

 

15_5