Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Tort pomarańczowy
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 800 osób.

Przepis dodał(a): Sylwia
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
Formę o śr.
24 cm wysmarować 1 łyżką tłuszczu i oprószyć mąką.
Jajka, cukier i szczyptę soli ubić na krem.
Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i stopioną margarynę.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i piec przez 10 minut w temp.
200 C, po czym zmniejszyć temp.
Do 180oC i piec dalej 20 minut.
¯elatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
¯ółtka ubić z cukrem.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać do żółtek.
Krem podgrzewać mieszając (nie gotować!).
Dodać żelatynę, wymieszać, schłodzić.
?mietanę ubić i połączyć z kremem.
Biszkopt przekroić na 2-3 części, skropić sokiem zmieszanym z likierem.
Przełożyć kremem.
Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać płatkami i wiórkami.
Wstawić do lodówki na 2h.
   
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
17 dag cukru
8,5 dag mąki
8,5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
5 łyżek margaryny
szczypta soli
sok z 4 pomarańczy
4 łyżki likieru pomarańczowego

Nadzienie:
2 1 łyżeczki żelatyny
4 żółtka
10 dag cukru
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
500 ml śmietany kremówki
10 dag płatków migdałowych i 5 dag wiórków czekoladowych do dekoracji.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Tort pomarańczowy

 

15_11