Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Tort Chlebowy
  Ocena: (3.8 pkt.) Oceniało 4 osób.

Przepis dodał(a): Angie
[2010-02-22]
 
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1.
Utrzeć 10 żółtek z 1,5 szklanki cukru (ucierać przez ok.30min)
2.
Wysuszony chleb zmielić i przesiać tak aby wyszło 1,5 szklanki
3.
Dodać 1 łyżkę mąki i czubatą łyżkę proszku do pieczenia
4.
Ubić na sztywno 10 białek ze szczyptą soli
5.
Wrzucić wszystkie składniki i delikatnie wymieszać dodając 6 kropli aromatu migdałowego
6.
Masę przelać do formy wysmarowanej uprzednio w maśle i posypanej bułką tartą lub resztką zmielonego chleba
7.
Całość włożyć do nagrzanego do ok.
200 stopni C i piec przez ok 40-50 min na brązowawy kolor.
Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie!
8.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto
MASA:
1.
Utrzeć: 1/5 kg masła torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 żółtko
2.
Ugotować budyń śmietankowy bez dodawania cukru i ostudzić
3.
Dodawać stopniowo po łyżeczce budyń do masy i ucierać
4.
na koniec dodać 5 łyżek stołowych spirytusu
5.
Utartą masę podzielić na 3 części
6.
Do 1/3 części masy dodać 1/3 łyżeczki kakao i 1/2 łyżki kawy naturalnej
7.
Do 2/3 części masy dodać sok z całej cytryny
Układanie warstw:
1.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 równe placki
2.
Zaparzyć 4,5 łyżki stołowe kawy z 1l wody
3.
20 dag orzechów włoskich posiekać bardzo drobno
4.
Pierwszy placek nasączyć z dwóch stron kawą przy użyciu np.
gąbeczki
5.
Posmarować pierwszy placek kwaśnym dżemem lub powidłami
6.
Na warstwę dżemu położyć mniejszą część masy z sokiem cytrynowym
7.
Drugi placek nasączyć z obydwu stron kawą i położyć na masę z sokiem cytrynowym
8.
Na drugi placek posmarować masę z kawą i kakao (całą)
9.
Masę z dżemem posypać połową drobno posiekanych orzechów
10.
Nasączyć z dwóch stron ostatni placek
11.
Położyć go na warstwie orzechów i posmarować pozostałą częścią masy z sokiem z cytryny.
Posmarować nią również boki tortu.
12.
Posypać górę i boki pozostałą częścią orzechów
13.
Odstawić na 3h aby się \\\\\\\"przegryzło\\\\\\\"
   
Składniki:
1 suchy czarny chleb
1 łyża mąki
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
6 kropli aromatu migdałowego
szczypta soli
1/2 kg masła
1 torebka cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru pudru
12 jajek
budyń śmietankowy
5 łyżek spirytusu
płaska łyżka kakao
5 łyżek kawy naturalnej
1 cytryna
20 dag orzechów włoskich
pół szklanki kwaśnych powideł lub dżemu np. wiśniowego
1,5 szklanki cukru
Uwagi:
białka lepiej się ubijają gdy są zimne
jeżeli budyń będzie zbyt ciepły lub będzie dodany do masy zbyt szybko masa się zważy i będzie trzeba robić ją od nowa!
spirytus można zastąpić zwykłą czystą wódką
kakao powinno być naturalne - nie takie rozpuszczalne
Ciasto dobrze jest przedzielać na placki za pomocą żyłki wędkarskiej
¯eby orzechy nie \\\\\\\"skakały\\\\\\\" przy krojeniu i nie przyklejały się do noża można je przyprószyć odrobiną cukru pudru.
Podczas nasączania placków należy dodawać więcej kawy na brzegach ponieważ tam ciasto jest najtwardsze
Ciasto może ważyć do 4kg:)
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Tort Chlebowy

 
Telewizory
15_25