Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Torcik wiśniowy
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Klara
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć na gładką masę.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do ( jajek i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut, w temperaturze 200°C.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i pozostawić do wystygnięcia.

Nadzienie:
Wiśnie umyć i wypestkować.
Następnie 20 dag skropić alkoholem, przykryć i odstawić na 1,5 godziny.
¯elatynę rozpuścić.
Ubić 50 dag kremówki z 2 łyżkami cukru i z cukrem waniliowym.
Następnie dodać skórkę z cytryny oraz żelatynę i wymieszać.
Na koniec dodać wiśnie nasączone alkoholem i wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Spód posmarować przygotowanym kremem wiśniowym, przykryć drugim krążkiem ciasta i schłodzić w lodówce.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru i posmarować nią tort.
Wierzch obłożyć pozostałymi wisienkami.

Sok podgrzać, rozpuścić w nim galaretkę, wystudzić i, małymi porcjami, rozprowadzić na owocach.
Boki torciku posypać posiekanymi pistacjami i udekorować wiórkami białej i ciemnej czekolady.
   
Składniki:
Biszkopt
3 jajka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
1,5 kilograma wiśni
5 łyżek wiśniówki lub rumu
3 łyżeczki żelatyny
70 dag śmietanki kremówki
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
skórka otarta z polowy cytryny
3 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
galaretka wiśniowa
szklanka soku wiśniowego
2 łyżeczki posiekanych orzeszków pistacjowych
wiórki białej i ciemnej czekolady
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Torcik wiśniowy

 
Telewizory
15_10