Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Prince polo
  Ocena: (3.8 pkt.) Oceniało 50 osób.

Przepis dodał(a): Alina
[2007-07-23]
 
Sposób przygotowania:
BISZKOPT:
Ubijamy 5 jajek z 5 łyżkami cukru.
Po ubiciu masy dodajemy przesianą mąkę (5 łyżek) i proszek do pieczenia.
Tak sporządzoną masę wylewamy do formy uprzednio wyłożoną papierem (może być śniadaniowy) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
MASA BUDYNIOWA:
¯ółtka (6 żółtek) ucieramy z cukrem (10dkg cukru), dodajemy mąkę (po 2 łyżki ziemniaczanej i tortowej, przesiane)i cukier waniliowy.
Wymieszać.
Pomału do masy wlewać gorące mleko i cały czas mieszając masę zagotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Intensywnie mieszać i uważać żeby masa się nie przypaliła.
Ostudzić.
Masło ucieramy na puch, nie przerywając dodajemy przyrządzony wcześniej budyń.
Równomiernie rozsmarować na upieczonym, zimnym biszkopcie.
PLACEK (wierzch):
Białka (6 bialek) ubijamy na sztywną masę, po ubiciu dodajemy cukier (5 dkg).
Prince polo (pokrojone na małe kosteczki)i zmielone orzechy łączymy z ubitą piana.
Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na formę (tą samą w której wcześniej piekliśmy biszkopt) wyłożoną papierem pergaminowym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.
20 min, obserwując kolor placka.
Jeżeli konsystencja placka jest stała i miękka można juz go wyciągnąć.
Placek niekoniecznie musi zbrązowieć.
Upieczony i ostudzony placek przekładamy na masę, polewamy polewą czekoladową.
Tak przyrządzone ciasto pozostawić w zimnym miejscu na ok.
2 godziny (można wstawić do lodówki).
   
Składniki:
cukier - 15 dag
cukier waniliowy - 1 szt
jajka - 11 szt
masło - 1 kostka
mąka tortowa - 7 łyżek
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mleko - 1,5 szklanki
orzechy włoskie zmielone - 20 dag
prince polo - 4 duże batony
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Prince polo

 
Telewizory
15_17