Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kremowa jagodzianka
  Ocena: (2.3 pkt.) Oceniało 8 osób.

Przepis dodał(a): Luiza
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok.
25 minut w temperaturze 170 °C.
Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

2 szklanki mleka zagotować.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka rozpuścić w ½ szklanki mleka.
Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.
Przestudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.


Na biszkopt wyłożyć ¼ kremu, następnie umyte i osączone z wody jagody i ¼ kremu.
Na kremie należy ułożyć bezy.
Następnie resztę kremu, a na niego rodzynki i pokrojone orzechy włoskie.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Schłodzić w lodówce.
   
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
½ litra mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3 łyżki cukru
20 dag masła

Ponadto:
10 dag ciastek "bezy"
gotowa polewa czekoladowa
30 dag jagód
½ szklanki rodzynek
½ szklanki orzechów włoskich
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Kremowa jagodzianka

 

15_6