Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kokosanka
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 311 osób.

Przepis dodał(a): Ula
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić mikserem na sztywno i nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier, następnie dodać po jednym żółtku.
Przerwać ubijanie mikserem, dodawać partiami mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao (mieszać już to wszystko razem bardzo delikatnie drewnianą łyżką).
Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą dużej tortownicy.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut.
Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, gdy się zagotuje, wsypać wiórki, dodać masło i gotować na małym ogniu ok.
5 minut.
Zostawić do wystygnięcia.
Biszkopt przekroić na dwa krążki, dolny krążek posmarować dżemem (ok.
1/2 słoiczka), na to wyłożyć masę kokosową, przykryć drugim blatem, posmarować dżemem i polać roztopioną czekoladą.
Wstawić do lodówki.
   
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj,
szkl. mąki pszennej,
szkl. cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao.

Masa:
kostka masła śmietankowego,
3 opakowania wiórków kokosowych,
20 dag cukru,
cukier waniliowy,
1/2 litra mleka,
dżem z czarnej porzeczki,
czekolada.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Kokosanka

 

15_15