Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Cytrynowiec
  Ocena: (2.2 pkt.) Oceniało 67 osób.

Przepis dodał(a): Ewelina
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Ciasto: Białaka ubić z cukrem.
Ubijając dodawać po 1 żółtku, po 1 łyżce wody.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać- najlepiej mikserem.
Piec ok.
40 minut w temaperaturze 180 stopni.

Masa: Jajka ubić z cukrem, rozprowadzić wodą, dodać mąkę, sok i skórkę, masło.
Na małym ogniu gotować aż masa zgęstnieje.

Placek przekroić na pół, na pierwszą połowę wyłożyć masę, położyć drugą część placka, na to lukier.
Wszystko należy zawinąć w folię i poczekać kilka godzin.
   
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody

Masa:
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1,5 cytryny
2 szklanki wody

Lukier:
sok z 1,5 cytryny
0,5 szklanki cukru pudru
Uwagi:
Jest to porcja na prodiż.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Cytrynowiec

 
Telewizory
15_13