Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Biszkopt z kremem ananasowym
  Ocena: (3.2 pkt.) Oceniało 33 osób.

Przepis dodał(a): Kaśka
[2007-07-10]
 
Sposób przygotowania:
Jajka ubić, dodać cukier a następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarch 25 na 36 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.
Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem.


1½ szklanki soku z ananasów zagotować.
W½ szklanki soku rozprowadzić budynie śmietankowe i cukier.
Wlać do wrzącego soku i zagotować, ciągle mieszając.
Wystudzić.
(W przypadku braku żądanej ilości soku, należy uzupełnić wodą).


Miękką margarynę utrzeć, dodawać po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu na przemian.
Na koniec do masy dodać pokrojone w kostkę ananasy.
Delikatnie wymieszać.
Krem ananasowy wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.


Ubić białka z cukrem, dodać kokos i wymieszać.
Wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej folią aluminiową i wysmarowaną tłuszczem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 160-170 °C.
Ostudzić i wyłożyć na krem ananasowy, lekko docisnąć.


Polać polewą czekoladową.
Schłodzić w lodówce.
   
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej wody
3 łyżki soku z cytryny

Krem ananasowy:
puszka ananasów
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
25 dag margaryny
4 żółtka

Wierzch białkowy:
4 białka
½ szklanki cukru
20 dag kokosu

Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Biszkopt z kremem ananasowym

 
Telewizory
15_7