Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Bezowiec
  Ocena: (4.2 pkt.) Oceniało 9 osób.

Przepis dodał(a): Kinga
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Skladniki na jeden biszkopt.
Trzeba upiec 2 biszkopty: jeden bialy, drugi brązowy.

Ubić bialko na sztywno , dodać cukier, żółtka i dalej ubijać i na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Tłuszcz utrzeć na pulchną masę, dodać ugotowany i ostudzony budyń (w 1 1/2 szklanki mleka) oraz spirytus.
Masę podzielić na 2 cześci.
do 1 części dodać chałwe rozdrobnioną i zmiksowaną, do 2 cześci dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
Biszkopt posmarować masą chałwową , ułożyć na niej bezy, na bezy rosmarowć masę czekoladową i przykryć 2 biszkoptem.
Wierzch posmarowć, posypać kakaem lub polać polewą.
Potem schłodzić około 12 godzin.
   
Składniki:
CIASTO
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka kakao,
4 jaja,
1/2 lyżeczki proszku do pieczenia.

MASA:
1 masło Extra,
1 margaryna Palma,
30 dag chałwy,
1 budyń śmietankowy bez cukru,
10 dag gorzkiej czekolady,
20 dag małych bezów,
4 lyżki spirytusu.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Bezowiec

 
Telewizory
15_12