Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Bananowiec
  Ocena: (2.2 pkt.) Oceniało 178 osób.

Przepis dodał(a): Zosia
[2007-07-11]
 
Sposób przygotowania:
Białko na biszkopcik ubijamy na szytwno, osobno ubijamy żółtka z cukrem na puch,przesypujemy przez sitko mąkę, delikatnie mieszamy wszystkie składniki łącznie z białkiem - pieczemy ok.,5 min, w temp,200.
Każdy biszkopt osobno w standardowej foremce do ciast.
Przygotowujemy galaretkę zmniejszając podaną ilość wody o pół szklanki.
Przygotowujemy masę budyniową i dzielimy na 3 części.
Jasny biszkopcik smarujemy masą,
w ciemnym biszkopcie wykrajamy dziurki kieliszkiem o takim obwodzie jak banan, zostawiając nienaruszone brzegi, kółeczka odkładamy na bok.
kiedy już ułożymy ciemny biszkopt na masie, w dziurki nakładamy tężejącą galaretkę, następnie pokrojone w talarki banany grubości 1,5cm, jak zostało nam jeszcze galaretki to ponownie rozprowadzamy ją na bananach
rozsmarowujemy 2 część masy i kładziemy ostatni biały biszkopt
rozprowadzamy na nim resztę masy i układamy wykrojony kółeczka z ciemnego biszkoptu
całość nie zalewamy polewą ale piszemy po ciachu niewielkim strumieniem(wszystkie składniki polewy rozpuścić, zagotować i przestudzić).
   
Składniki:
2 cienkie jasne biszkopty
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej z podanych składników upiec biszkopcika
(podane składniki dotycza 1 białego biszkopta
czyli aby upiec drugi trzeba użyć ponownie takich samych nowych składników. Można dodać odrobinę proszku do pieczenia)

Biszkopt ciemny
3 jaja
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszenne
1 łyżka ciemnego kakao

Masa budyniowo-śmietankowa - można zrobić też z budyniu bananowego
(albo gotowa karpatowa)
3 banany
2 galaretki najlepiej czerwone

Polewa czekoladowa
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
łyżka masła
3 łyżki mleka lub wody
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Ciasta Biszkoptowe - Przepis na Bananowiec

 

15_8