Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Chłodnik ogórkowy
  Ocena: (4.5 pkt.) Oceniało 18 osób.

Przepis dodał(a): Jadzia
[2007-06-27]
 
Sposób przygotowania:
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i wstawić do lodówki na ok.
30 min.
Szczypiorek, koperek, natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć.
Ogórki delikatnie odcisnać, przełożyć do wazy.
Schłodzony jogurt wlać do ogórków, dodać zieleninę, czosnek i oliwę.
Całość delikatnie wymieszać.
Chłodnik doprawić do smaku solą, pieprzem, ozdobić plasterkami swieżego ogórka.
Podawać ze swieżym pieczywem lub ziemniakami.
   
Składniki:
1 l kefiru lub jogurtu naturalnego,
50 dkg ogórków szklarniowych,
0.5 pęczka szczypiorku,
0.5 pęczka koperku,
0.5 pęczka natki pietruszki,
3 - 4 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
sól,
pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Chłodniki - Przepis na Chłodnik ogórkowy

 

39_1