Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Chłodnik czosnkowy
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Zosia
[2007-07-12]
 
Sposób przygotowania:
Rozkroić ząbki czosnku wzdłuż na pół i usunąć środkowy kiełek (ma nieładny zapach).
Rozpuścić masło w garnku, wrzucić czosnek i dusić 10 min pod przykrywką - nie wolno dopuścić, żeby się zrumienił.
Dodać mąkę, zamieszać, dolać rosół, pieprz, tymianek, listek bobkowy, przykryć i gotować 30 min.
Usunąć tymianek (jeżeli jest w gałązce) i listek bobkowy.
Wyłowić czosnek, rozgnieść widelcem, wrzucić z powrotem do garnka.

W miseczce rozbić żółtka z octem (wersja ostrzejsza) lub śmietanką (wersja łagodniejsza), dodać mieszając parę łyżek zupy, żeby żółtko się nie ścięło, wlać do garnka, zamieszać.
Podawać chłodny z tostami z czarnego chleba albo z chipsami.

Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegry?ć".
   
Składniki:
12 ząbków czosnku
2 żółtka
tymianek
1 łyżka masła
listek bobkowy
1 płaska łyżka mąki I łyżka
I l rosołu octu winnego
z kostki 2 łyżki śmietanki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Chłodniki - Przepis na Chłodnik czosnkowy

 
Telewizory
39_4